DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Tradiční košt pálenek 2020 - 2022

V letošním roce, jak zveřejňuje níže uvedený plakátek, jsme vyhodnotili domácí destiláty a likéry dne 30. dubna. A protože to byl den čarodějnic, tak jedna komisařka zasedala v čarodějnickém přestrojení - viz fotogalerie. Většina ostatních komisařů se dostavila v našem "firemním" triku.
Odhadoval jsem, že po kovidovém přerušení akce, bude nižší počet pálenek - můj odhad byl asi 140 vzorků. Ale byli jsme všichni mile překvapeni, že nakonec bylo přihlášeno 174 vzorků, což je vynikající úspěch. Výsledky již nyní najdete v sekci "Výsledková listina".

                                                                                                  zveřejněno 2. května 2022

KOŠT PÁLENEK OBNOVEN !!!

Ano, tak je rozhodnuto. Po rychlém jednání se organizátoři domluvili, a proto můžu zveřejnit další ročník:
                                                                                                                    zveřejněno dne 20. 3. 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rok 2021
Vážení kamarádi a přátelé destilačního moku,

tak nás ta "sviňa" koronavir zase dostala a zakázala nám mnoho, mnoho společenských akcí. Mnozí z nás jsou již sice naočkováni, ale sály nám nechtějí stále otevřít. Jelikož je polovina června a nikdo pořádně neví, kdy se kina, divadla či kulturní střediska otevřou, musím vyhlásit i pro rok 2021

"PŘERUŠENÍ TRADIČNÍHO KOŠTU PÁLENEK PRO ROK 2021".

Letní měsíce nejsou pro konání akce vhodné a od září již mají "páleničáři", kteří jsou většinou předsedové hodnotících komisí, práci v pálenici, a nemůžou se dvě soboty utrhnout (1x hodnocení a 1x veřejná výstava). Je mi to velmi líto, ale co už naděláme... Snad v roce 2022 bude konečně příznivější situace.                    Zveřejněno dne 13.6.2021.
 

 

Ponechávám níže uvedenou "Výzvu" (Loštická výzva), pomáhá totiž nejen v boji proti viru, ale i proti blbé (nasr...) náladě. Tak na zdraví.

Výzva Tradičního koštu pálenek

Kamarádi a přátelé domácího destilátu z Velkomeziříčska, Třebíčska, Žďárska a širokého okolí. Připojuji se k „Loštické výzvě“ z Litovelska (viz internet), a vyhlašuji rovněž obdobné rozhodnutí. Věřím, že tím autory výzvy z Loštic potěším. Společný boj, společné vítězství!

19. hodina se vyhlašuje za každodenní

„Okamžik slavnostního slivovicového setkání na dálku“

Smyslem tohoto potkávání se na dálku je, abychom nebyli „ožralí“ celý den, nedej bože již od rána. Doktoři z nás budou mít radost. Pořádně se napít můžeme vždycky až po „Okamžiku setkání se na dálku“ – kdo nevydrží do večera, může se občas napít i v průběhu dne, ale málo!

Pravidla tohoto setkávání:

1) Umyj si ruce v „lavóru“ či umyvadle. Když je potřeba, tak si umyj i jiné části těla, třeba ve vaně.

2) Tou správnou rukou zašmátrej v regálu, kam potřebuješ – hledáš slivovici.

3) Na kredenc si postav vypláchnutou skleničku přiměřeného obsahu - víš kolik!

4) Otevři flašku slivovice z regálu, a postav ji vedle pohárku na kredenc (může to být i rum, vodka, whisky či jiný nápoj dle chuti).

5) Chytni levou rukou hadr, který máš na „hubě“ a dej ho dolů pod bradu. Na jiné hadry, které máš na sobě nešahej, abys nechytl nějaký zasr…virus. Pozor, neplést to se zasr… hadrem, který máš dole pod pasem!! Ten vyhoď a začni od bodu 1).

6) Zapni mobil a vytoč číslo kamaráda (abys neprodělal „aj gatě“, tak se střídejte).

7) Nalij si panáka. Chytni ho a čekej až se kámoš(ka) ozve.

8) Společně řekněte větu, která ten koronavir určitě nase…

    „Kyselino sírová, zdraví neškodná, pošli už konečně ten koronavir do pr…“.

9) Co jste si nalili do pohárku, vypijte. Ústa už ví, co s tím mají dělat – polkni to.

10) Pořádně vydechněte a proneste: „Ta ludra nás nedostane.

11) Po několika chvilkách tento kamarádský obřad „Setkávání na dálku“ opakujte.

Upozornění organizátorů: Opakovat obřad moc dlouho, není dobré. Určitě ne, až do 19. hodiny druhého dne. V případě nouze si vypněte mobil.

Výzva platí do odvolání nebo do doby, než vypijete své zásoby. Prosím, šetřete na „náš Košt“. Snad bude!

Buďte všichni zdraví, držte se a každý den si panáka dejte.

                                                              organizátor „Tradičního koštu pálenek“

                                                                                     Jaromír Plodek

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tradiční košt pálenek pro rok 2020 ZRUŠEN!!!  crying

Kamarádi a přátelé čistého destilátu,

tak nás ten Coronavir na jaře trápil dlouhou dobu, a nyní na podzim, kdy jsem plánoval nový termín pro letošní ročník výstavy destilátů, se Covid vrátil ve druhé vlně. Vzhledem k tomu, že jsou opět zakázány společenské akce v uzavřených prostorách, kde by se sešlo 100 a více osob, rozhodl jsem (se slzou v oku), letošní ročník neuspořádat. Ach, jo cryingcryingcrying. Je to poprvé od roku 2005, kdy se  Košt pálenek nebude konat. Ale myslím si, že to všichni chápeme a nechceme zbytečně ohrožovat sebe ani své kamarády. Těšme se o to víc na rok 2021, ve kterém 16. ročník snad uskutečníme (ten letošní rok byl stejně nějaký divný, že?).

Vyhlášení tohoto ročníku bylo zrušeno 27. 9. 2020.

Náš oblíbený alkobülletin, který měl být v letošním roce vytištěn, je zveřejněn v sekci "2020 - šestnáctý ročník" (vlevo). Úplné znění s obrázky apod. bude k zakoupení na výstavě v roce 2021. Je psán na téma "Prohibice". Věřím, že vás zaujme.