DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Tradiční košt pálenek 2019

Vážení přátelé "ohnivého" moku,

i v roce 2019 pořádáme náš oblíbený "Tradiční košt pálenek".

Je to již patnáctý, "polokulatý" ročník, a ten si přece nemůžeme nechat ujít. Letošní úroda ovoce z roku 2018 slibuje, že by mohlo být vystavováno mnoho kvalitních destilátů. Urodily se meruňky, třešně, mirabelky, dozrávají hrušky, švestky, jablka či ryngle. Mají poměrně dost cukru, jen u některého ovoce je vlivem suchého léta 2018 menší šťavňatost (bohužel se to projevuje u švestek). Tak s chutí do práce a nasbírejte co nejvíc plodů, abyste se zásobili na případné horší roky... Pálenka v malém množství neuškodí a může se pít i častěji.
Jen doufám, že alespoň někteří vystavovatelé naloží do kvasu  i méně obvyklé plody, jako např. šípky, rybíz, maliny, jahody, kdoule či pomeranče a podobně, aby byl "Košt" opět zajímavý a byla možnost, alespoň jednou za rok, ochutnat
i netradiční pálenky. Uvidíme na výstavě.

Vážení návštěvníci těchto stránek, příjem vzorků destilátů a likérů pro letošní ročník byl již ukončen. Kdo nestačil odevzdat svůj vzorek pálenky či likéru, nezoufejte!! I Vy můžete ochutnat ty nejlepší pálenky a likéry na veřejné výstavě, kde má přístup široká veřejnost  - viz plakátek níže.

Letos jsme sice útočili na rekordní počet vystavovaných vzorků (222 v roce 2014), ale bohužel jsme zůstali těsně za ním. Letos ochutnáte "jenom" 211 vzorků.  I tak je to druhý největší počet vystavovaných vzorků za celou dobu, od kdy se "náš" Košt pálenek pořádá. Tak neváhejte a přijďte ochutnat kromě tradičních destilátů ze švestek, jablek, hrušek i speciality jako např. jahodovici (1.místo v kategorii ostatní ovoce), či datlovici nebo pálenku z granátového jablka (jo, z toho cizokrajného ovoce). Letos to jsou opravdu dobré destiláty a vynikající likéry. Určitě přijďte!!!

Výsledky z letošního roku jsou již zveřejněny v sekci
"Výsledková listina"

 

 

Tak, a je to za námi...

Celý rok jsme se těšili na další ročník koštu pálenek a likérů. Ten letošní se velmi podařil. Alespoň jsem tak slyšel hodnocení mnohých účastníků.

Byla jako vždy perfektní zábava, muzika hrála a taneční skupina Kosatky a Mažoretky tančili nádherně. Ochutnávaly se samozřejmě nejdříve ty vítězné destiláty, ale degustovaly se i pálenky, které se umístily v druhé půlce kategorie. Vůbec nebyly špatné, ale někdo musí být na konci crying.

Fotografie  (sekce vlevo) budou zveřejněny v brzké době. Náš "dvorní" fotograf Bc. Tomáš Bříza mně je zatím nechtěl přenechat, prý až si je probere, upraví, vystřihne, a já nevím co všechno s nimi chce dělat.
Inu, plně chápu, chce aby byly fotky dokonalé - fotí opravdu krásně.