DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Kozlovský košt pálenek 2007 až 2009

Kozlovský košt pálenek 2009

se konal 25.dubna naposled v jídelně v areálu bývalých stát. statků v Kozlově.
K tanci a poslechu hrála jako loni hudební skupina Akordeon Band Vysočina.

Vyhodnocovací komise v celkovém počtu 18 členů zasedaly dne 18.4. ve stejné místnosti
a provedly degustaci 111 vzorků domácích pálenek.

Přijďte s námi degustovat domácí pálenky
(článek uveden v týdeníku Velkomeziříčsko)

V letošním roce proběhne v Kozlově (u Křižanova) dne 25. dubna další ročník výstavy koštu pálenek. Letošní rok je pro nás tak trochu jubilejní. Vždyť tato výstava slaví již pět let. V tomto článku bychom Vám chtěli objasnit, jak vlastně pálenky vyhodnocujeme, abyste zjistili, proč je lepší „ta moje“ než „sousedova“ nebo taky naopak. Každý začátek je těžký. Ani my jsme nevěděli, jak začít. Ale vzali jsme si příklad z výstavy vín na Jižní Moravě. O tom jsme něco věděli, takže to byl pro nás základní kámen. Dále jsme navštívili členy, kteří jsou organizováni v Unii destilatérů a poptali se jich, jak oni takovou výstavu dělají. Navštívili jsme webové stránky s odkazem na košt pálenek. Prostudovali jsme zákon o lihu, další a další literaturu a šli jsme do toho. Začínali jsme sice s necelými 30ti vzorky, ale každým rokem bylo vzorků stále víc a loni jsme již hodnotili 78 vzorků. K uspořádání výstavy potřebujete propagaci a vysvětlování, že to opravdu není jen o tom „opít se“, ale hlavně ochutnat, popovídat si a především zhodnotit, který vzorek nám chutná více nebo méně. My jsme oslovili především mistry páleníky, kteří vlastní nebo provozují v širokém okolí pěstitelské pálenice. To byl pro nás základ, protože komu máte věřit víc než těm, kteří vám pálenku vyrábějí. Dále jsme se obrátili na své známé, o kterých víme, že mají „mlsný jazýček“ a jen tak kdeco nevypijí. A ti známí přivedli své známé a doporučili další odborníky. Zní to velmi jednoduše, ale vše se vyvíjelo postupně až do dnešní doby. V prvním ročníku zasedala 9ti členná komise, ale jak narůstal počet vzorků, bylo potřeba dalších odborníků. Letošní rok bude zasedat již 20 porotců.

Každou domácí pálenku zapíšeme do seznamu pod pořadovým číslem vzorku, dále uvedeme jméno vystavovatele, druh pálenky, ročník pálenky a procento lihu. Vše je potřeba, abychom dle těchto údajů, v případě vítězného umístění, vystavili diplom.

Týden před veřejnou výstavou svoláváme odbornou komisi a vyhodnocujeme. Pálenky se rozdělí do kategorií podle druhu ovoce. Tak vznikne skupina slivovice, jablkovice, hruškovice, meruňkovice atd. Pokud nemáme více jak tři vzorky z jednotlivého druhu ovoce, dáváme tyto pálenky do kategorie „ostatní ovoce“. Takže v této kategorii se sejdou například vzorky pálenky z černého bezu, jeřabinkovice, mandarinkovice, rybízovice, šípkovice, ale i třeba míchaná pálenka z jablek, rynglí a hrušek dohromady. Tato kategorie je asi nejtěžší, protože jak spravedlivě posoudit zda je lepší např. rybízovice nebo jeřabinkovice? Ale naši degustátoři si s tím poradí.

A nyní nastává další fáze vyhodnocení. Naše šikovné hostesky přečíslují všechny předložené vzorky dle náhodného pořadí. To je z důvodu, aby žádný hodnotící komisař nevěděl pod jakým původním číslem mu bude předkládán vzorek pálenky. Samozřejmě, že toto přečíslování již žádný hodnotitel nesmí vidět. Všechny komise v tu dobu již sedí v jiné místnosti a losují, která komise bude hodnotit jaký druh pálenky. Upřesní si pravidla a zvolí si svého předsedu, který má rozhodující slovo v případě sporu a dohlíží na regulérnost hodnocení.

Nyní začíná vlastní degustace. Protože každý porotce má trochu jiný názor na kvalitu pálenky, hlavně na její obodování, předkládá se tzv. „nultý vzorek“. To je pálenka, která není zařazena do soutěže. Tento nultý vzorek komisaři ochutnají a každý může nahlas vyjádřit svůj názor na kvalitu. Určí se body (viz dále), aby se bodování trochu sjednotilo  a nedocházelo k extrémním rozdílům. Nyní se může přistoupit již k soutěžním vzorkům. Členové nyní pracují  samostatně, nesmí se již mezi sebou domlouvat.

            Každá hosteska obsluhuje jednu komisi, nosí nalité vzorky, které předkládá jen pod novým pořadovým číslem. Uvádí pouze procento alkoholu popř. rok pálení. Členové komisí pro vyhodnocení kvality pálenky používají hodnotící tabulku, podle které se hodnotí vzhled (čistota, čirost), vůně po daném ovoci, ovocná chuť, jemnost pálenky a tzv. perzistence neboli jak dlouho zůstává chuť na jazyku. Za chuť a vůni lze získat až 6 bodů, naopak za vzhled a perzistenci jen body dva. Celkový počet bodů, který může pálenka získat je 20. Výsledky zapíše každý člen komise do bodové tabulky, předsedové komisí spočítají průměrný počet bodů u každé vyhodnocené pálenky. Po ukončení bodování se vyhlásí vítězové na prvních třech místech.

            Následuje vyhodnocení „šampióna výstavy“. Do soutěže o šampióna jdou pouze pálenky umístěné na prvním místě v každé kategorii. Bodový systém je v podstatě stejný s tím, že šampióna hodnotí všichni členové komisí.

Dali jsme Vám návod jak degustovat. Tak pojďme s chutí do toho… Vzorky domácích pálenek se musí odevzdat nejpozději do 18. dubna v pálenici v Kozlově nebo přímo u starosty obce. A další týden, tedy 25. dubna se těšíme na setkání na veřejné výstavě domácích pálenek. Letos bude výstava oživena i malou kapelou, která bude hrát k dobré pohodě.