2005 - první ročník
PRAVIDLA SOUTĚŽE – KOZLOVSKÝ KOŠT
- Soutěže se může zúčastnit každý občan, který dosáhl věku 18 a více let, a pro kozlovský košt pálenek poskytne vzorek destilátu o obsahu, který je předem určen.
- Počet vzorků od jednoho soutěžícího není omezen.
- Přijímají se vzorky s procentem alkoholu maximálně 55 %.
- Vzorky hodnotí odborné komise. Každá komise má svého předsedu.
- Vzorky jsou komisi podávány anonymně, komise hodnotí 20-ti bodovou stupnicí, vytvořenou pro hodnocení ovocných destilátů.
- V případě rovnosti bodů u vzorků v jedné kategorii, rozhodnou o pořadí předsedové komisí.
-
Soutěží se v kategoriích:
- nejlepší slivovice
- nejlepší jablkovice
- nejlepší hruškovice
- nejlepší mirabelkovice
- nejlepší vzorek z ostatního ovoce nebo směsi
- absolutní vítěz – šampión výstavy
-
Vysvětlivky k bodům:
a – e) V těchto kategoriích vyhrávají nejlépe bodově hodnocené vzorky. V katalogu budou vyznačeny 3 nejlépe hodnocené vzorky z každé kategorie.
f) O absolutním vítězi rozhodne samostatná, finálová degustace ze vzorků umístěných na prvních místech v jednotlivých kategoriích dle bodu a) až e). O šampiónu výstavy rozhodují a vzorky hodnotí všichni členové komisí.
- V katalogu soutěže, který bude vydán na veřejnou ochutnávku, budou zveřejněny výsledky:
- první místa v jednotlivých kategoriích /dle bodu a) až e)/
- absolutní vítěz – šampión výstavy /dle bodu f)/
- jmenný seznam všech soutěžících dle přiděleného čísla pro hodnocení, s uvedením bydliště, druhu ovoce, procentem alkoholu a bodovým hodnocením (pouze první tři místa)
- Vítězové jednotlivých kategorií obdrží diplom a dle možnosti i věcnou odměnu.
Tabulky senzorického hodnocení |
|||||||||||||||||
ČISTOTA |
JEMNOST |
PERZISTENCE |
|||||||||||||||
|
|
časová délka trvání chuťového vjemu |
|||||||||||||||
2 body |
zrcadlovitě čistá, čirá, s jiskrou |
4 body |
velmi jemná, příjemná! |
2 body |
dlouhotrvající (30 a více sekund) |
||||||||||||
1 bod |
čistá, čirá |
3 body |
jemná |
1 bod |
krátkotrvající (30 a méně sekund) |
||||||||||||
0 bodů |
náznak zákalu |
2 body |
slabě drhne v krku |
0 bodů |
žádná |
||||||||||||
|
|
1 bod |
drhne v krku |
|
|
||||||||||||
|
|
0 bodů |
nepříjemně drhne v krku |
|
|
V ů N Ě |
|||||
6 bodů |
čistá, intenzivní, ovocná, typická pro daný druh ovoce, harmonická |
||||
5 bodů |
čistá, ovocná, méně intenzivní, vhodná k danému druhu |
||||
4 body |
od daného druhu trochu odlišná,bez negativní vůně,ještě rozpoznatelný ovocný druh |
||||
3 body |
nemá vůni daného druhu, negativní pachy v menší míře |
||||
2 body |
negativní pachy překrývají ovocný charakter (octová, zemitá, připálená chuť) |
||||
1 bod |
převažují negativní pachy, syntetické a umělé |
||||
0 bodů |
nepřijatelná, páchnoucí, vzorek bych vyřadil ze soutěže |
||||
CHUŤ |
|||||
6 bodů |
bezchybná, čistá, typická pro daný ovocný druh, intenzivní, harmonická, vyzrálá |
||||
5 bodů |
vhodná k danému ovocnému druhu, harmonická, dostatečně intenzivní |
||||
4 body |
od daného druhu v menší míře odlišná, bez negativní příchuti |
||||
3 body |
bez chutě daného druhu, negativní příchutě přítomné v menší míře |
||||
2 body |
negativní příchutě překrývají ovocný charakter |
||||
1 bod |
nepříjemná, nedoporučil bych ke konzumaci |
||||
0 bodů |
nepoživatelná, vzorek bych vyřadil ze soutěže |