2025 - devatenáctý ročník
Stránka se průběžně zpracovává.
Děkujeme našim mediálním partnerům:
článek uveden ZDE
článek uveden ZDE
článek uveden ZDE
a možná budou i další propagační články.
Náš Tradiční košt pálenek je s nejdelší tradicí na Vysočině. Proto se jmenuje Tradiční.
Dobrá zábava, dobrá ochutnávka, dobří přátelé a dobrá akce. Ochutnávky se nebojte. Vždy se nalévá opravdu jen "stopečka", abyste mohli ochutnat další vzorek. Těším se na vás. organizátor Jaromír Plodek - kontakt na plakátcích (tel: 604 809 429)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Náš alkobületin
(v úplném znění i s fotografiemi je k dostání v papírové podobě na veřejném Koštu dne 5. 4. 2025)
Motto:
Slivovice? Vypadá jako voda, ale není to voda. Hřeje jako oheň, ale není to oheň. Tváří se jako přítel, ale bacha. Když je malý, rozveselí, když přeroste, praští s vámi o zem. Destilovaná radost i žal. Babylonsky rozvazuje jazyk, svazuje nohy.
A zpívají i hluchoněmí. Zkrátka – demižón plný zázraků. (lékař Jiří Rohel)
Tradiční košt pálenek - 19. ročník
Vážení hosté, kamarádi a přátelé čistého destilátu a likérů,
opět vás srdečně vítám na dalším, již devatenáctém ročníku Tradičního koštu pálenek ve Velkém Meziříčí. Kdo by si pomyslel, že vydržíme tak dlouho! Snad nám ještě bude zdraví sloužit a půjdeme příští rok i do toho dvacátého ročníku.
Letos, opět jako vloni, předloni a vlastně každoročně, jsem přemýšlel, co by vás mohlo zajímat a čím bych vás v tomto alkobülletinu mohl zaujmout.
Vím, že pálenky nejsou jenom u nás, ale vyskytují se všude ve světě a mají bohaté kulturní dědictví.
Tak to je letošní téma – Pálenky u nás, ve světě a jejich kulturní dědictví.
Dnes je hodně pokročilá doba, plná technologií a informací. Ačkoliv tradiční média jako noviny, rozhlas
a televize stále hrají klíčovou roli v informování veřejnosti, jejich způsob fungování se dramaticky mění. Ještě donedávna byl zákazník v pozici příjemce informací, které byly pohodlně doručovány k jeho dveřím. Dnes se však situace obrátila. Občané mají k dispozici nepřeberné množství zdrojů od sociálních sítí po různé digitální platformy. Tradiční média se tak musí přizpůsobit novému způsobu myšlení.
Zajímavým faktem je, že podle průzkumu z roku 2022 bylo více než 60 % mladých dospělých informováno především prostřednictvím sociálních médií, nikoliv tradičních kanálů, což ukazuje, jak zásadně se posunuly zvyky v konzumaci informací. Tento trend, vyvolaný rychlostí a dostupností informací na internetu, vyžaduje, abychom se i my přizpůsobili a poskytovali obsah, který je atraktivní a přístupný širokému publiku.
Ještě před pěti lety jsme o umělé inteligenci pouze mluvili, dnes ji úspěšně využíváme. To vyvolává otázku, zda je umělá inteligence přítelem nebo nepřítelem v lidském myšlení a v dalším vývoji. To ať si však každý posoudí sám.
V tomto netradičním úvodu vám chci sdělit, že letos jsem AI - umělou inteligenci rovněž využil a požádal ji
o pomoc při psaní textu. Další články jsou tedy z velké části dílem AI. Tak ať se vám na koštu líbí a buďme rádi, že můžeme ochutnat pravé pálenky a destiláty, nikoliv vyrobené uměle…
Úvodem
Vývoj pálenek ve světě
Destilace alkoholu je starobylým uměním, které prošlo dlouhým vývojem. Základy tohoto procesu položili alchymisté a lékaři již v antice, kdy destilaci používali k výrobě léčivých tinktur a esencí. Během středověku se destilace rozšířila do Evropy, kde se z ní postupně stala nejen věda, ale také umění.
Skotsko a whisky: Skotská whisky, která je dnes symbolem luxusu a tradice, má své počátky v 15. století. První palírny vznikaly u klášterů a jejich produkce se zpočátku nazývala „voda života“. Postupem času se výroba rozšířila mezi farmáře, kteří destilovali z přebytků obilí. Whisky si vydobyla své místo nejen díky kvalitě, ale i díky ochraně zeměpisného označení, které zaručuje autenticitu.
Francie a brandy: Ve vinařských oblastech Francie, jako jsou Cognac a Armagnac, se destilace vyvinula jako způsob uchování vína. Brandy stárne v sudech z francouzského dubu, což jí dodává komplexní vůně
a chutě. Každý krok výroby je pečlivě kontrolován, aby výsledný nápoj splňoval nejvyšší standardy.
Karibik a rum: Rum má své kořeny v koloniálním Karibiku, kde se z melasy, vedlejšího produktu zpracování cukrové třtiny, začal vyrábět tento ikonický nápoj. Rum hrál důležitou roli v obchodu i námořních cestách, kdy se stal oblíbeným nápojem pirátů a námořníků. Dnes je rum symbolem tropických oblastí a nabízí široké spektrum chutí od lehkých až po těžké a zralé.
Asie a rýžové destiláty: Asijské destiláty jako je japonské saké, korejské soju nebo čínské baijiu, jsou úzce spjaty s místními tradicemi. Baijiu je například nejkonzumovanějším destilátem na světě díky masové spotřebě v Číně. Každý z těchto nápojů odráží specifika místních surovin a kulturních zvyklostí.
Typy destilátů ve světě
Evropa
-
Whisky: Kromě skotské existují i další variace, jako irská whisky, která je známá svou jemností díky trojité destilaci, nebo německé a švédské experimenty s lokálními obilovinami.
-
Brandy: Vinné destiláty, jako jsou Cognac a Armagnac, se vyznačují svojí elegancí a komplexitou. Grappa, italský destilát, se vyrábí z hroznových zbytků a je typickým digestivem.
-
Pálenky z ovoce: Oblíbené hlavně ve střední a východní Evropě, od švestkové slivovice až po borovičku na Slovensku.
Asie
-
Saké: Technicky spíše fermentovaný než destilovaný nápoj, ale jeho význam v japonské kultuře je nesmírný.
-
Soju: Populární nejen v Koreji, ale i mezi mladými lidmi v západních metropolích.
-
Baijiu: Chuťově velmi výrazný destilát, který zahrnuje desítky regionálních variací.
Amerika
-
Rum: Od světlých, ideálních do koktejlů, až po tmavé rumy vhodné k degustaci.
-
Bourbon: Typ americké whisky, jejíž hlavní složkou je kukuřice, která zraje v nových, opálených dubových sudech.
-
Tequila a mezcal: Mexické poklady z agáve, které se odlišují způsobem výroby a výslednou chutí.
Kvalita a soutěže pálenek u nás
Česká republika se může pyšnit bohatou tradicí výroby kvalitních ovocných destilátů. Při hodnocení kvality pálenek není důležitá pouze chuť, ale rovněž čistota, vůně a absence nečistot, které by svědčily o špatné destilaci. Také se hodnotí tzv. dochuť neboli, jak dlouho chuť destilátu vydrží v ústech.
Každoročně se konají desítky soutěží a koštů, které slouží nejen jako přehlídka dovedností místních palíren, ale i jako společenské události. Mezi nejprestižnější patří soutěže Slovácký košt, ale i košt ve Vizovicích nebo Mikulčicích. Tyto akce jsou příležitostí k výměně zkušeností a zvyšování povědomí o kvalitě pálenek u nás
i v zahraničí.
Role alkoholu v kultuře a tradicích
Alkohol byl odjakživa součástí oslav, rituálů a společenských setkání. V České republice má slivovice své pevné místo na svatbách, křtinách i pohřbech, kde symbolizuje pohostinnost a úctu. Na Balkáně je pálenka pod názvem rakija součástí každodenního života a při rodinných oslavách se často podává na přivítanou. Ta se pálí z různého ovoce jako naše ovocné pálenky. Setkáte se s ní především v Albánii, Bosně
a Hercegovině, Bulharsku, Černé Hoře, Chorvatsku, Kosovu, Severní Makedonii a v Srbsku.
Ve světě najdeme další příklady, kdy destiláty hrají roli v kulturních tradicích. Mexická tequila se často konzumuje při oslavách Dne mrtvých, zatímco rum je nedílnou součástí karibských festivalů, jako je karneval.
Ovocné destiláty patří neodmyslitelně k velikonočnímu stolu. Velikonoce jsou v církevním kalendáři nejdůležitějším svátkem roku! Vánoce jsou až na druhém místě. Velikonocím předchází náročná příprava nejenom v podobě velikonočního půstu. Velikonoční stůl proto bývá bohatý na celou řadu specialit
a masitých jídel z drůbeže, vepřového v podobě klobás a jehněčího. Je tedy důležité dobře trávit. A k tomu vám pomohou především kvalitní ovocné destiláty, které plní na velikonoční tabuli digestivní funkci.
Zcela specifickou funkci mají ovocné destiláty o velikonočním pondělí. Na oslavu zmrtvýchvstání, ale také jara a období hojnosti, je zapotřebí uctít koledníky, kteří navštěvují ženy a dívky s pomlázkou. Šlehání vrbovým proutkem jim má zajistit svěžest, mládí a plodnost. Nezletilí koledníci jsou obdarováni malovaným nebo čokoládovým vejcem a dospělí muži očekávají za odměnu, ale také pro rozveselení, skleničku něčeho výjimečného. Pokud je sklenička naplněna prémiovým ovocným destilátem, pak si může být žena jistá, že dodržela lokální tradice a muži její pohostinnost ocení svou náklonností.
Samostatnou kapitolou by mohlo být požívání pálenek o silvestru nebo Masopustu. Zatímco silvestr má pevné datum 31. prosince, masopust je pohyblivý svátek. Začíná vždy 6. ledna svátkem Tří králů a končí Škaredou či Popeleční středou před Velikonocemi. Mnozí občané, především na vesnici, se zúčastní masopustního průvodu v maskách a u každého domu, kde otevřou, dostanou většinou něco dobrého
k snědku a nějaký „panáček“ pálenky. Na vesnici se jedná z velké části o domácí destiláty.
Mluvíme-li o tradicích, pak samozřejmě nesmíme zapomenout na tradiční košty pálenek. Vždyť i to je kulturní akce. Pravidelné košty pálenek se konají ve Zlínském kraji a rovněž na Slovácku. A taky u nás – ať žije Tradiční košt pálenek.
Shrnutí důležitosti pálenek jako kulturního dědictví
Pálenky nejsou jen nápojem, ale také zrcadlem kultury, přírody a lidské kreativity. Každý region, každá rodina má svůj recept, svou tradici a svou vášeň, které se promítají do výsledného produktu. Košt pálenek je více než jen soutěž – je to oslava práce, tradic a umu, které stojí za každou kapkou.
Pálenky ve mně nikdy nebudily myšlenky jen na alkohol. Jsou jako vypravěči příběhů sladkých plodů, které dozrávaly pod láskyplným dotekem slunce, až se z nich stal nápoj schopný zahřát tělo i duši. Je to magický proces, kde se z obyčejné šťávy rodí elixír s charakterem, nesený tradicí a plný vůní.
Pod stínem starobylých pálenic, kde se čas zdá být zastaven a mistr páleničář se s láskou a péčí věnuje svému řemeslu, cítím silné spojení s přírodou a jejími živly. To je okamžik, kdy z jednoduchých ingrediencí vzniká něco jedinečného a neopakovatelného.
Mé vzpomínky na pálenku jsou naplněny nezapomenutelnými chvílemi sdílení a pocitu sounáležitosti, ať už na rodinných oslavách nebo v poklidu večerů strávených mezi přáteli. Tyto okamžiky, kdy společně degustujeme panáka domácí slivovice, jsou jako mosty mezi minulostí a budoucností, látkou, ze které jsou utkány naše dny dohromady.
Neskutečná rozmanitost pálenek, od tradiční slivovice až po exotický calvados, odráží bohatost naší kultury a dědictví. Každý typ přináší svůj vlastní příběh, otevírá okno do světa tradic a řemeslného mistrovství.
Uvědomuji si klíčovou úlohu pálenek ve spojení s přírodou, naší minulostí a vizemi do budoucnosti. Je to čas, kdy se tradiční hodnoty prolínají s radostí ze setkání a přání dobrého zdraví, štěstí a prosperity jsou vyjádřeny skrze jednoduchý, avšak hluboce významný akt sdílení.
Otevření láhve domácí slivovice tak pro mě není jenom o degustačním požitku. Je to odkrývání příběhů, které nás spojují, připomínka našeho původu a základů našeho bytí. V těch nejprostších momentech nacházíme největší poklady – spojení, tradici a živou historii, která se vine skrze nás, oživuje staré příběhy pro nové generace a zachovává esenci naší identity pro budoucí pokolení.
Udržujme toto dědictví živé, protože právě v takových tradicích se skrývá naše identita i národní hrdost.
Organizátor koštu Jaromír Plodek